Nesedí mi u střihu měřítko, co s tím?

#tisk
Je důležité, aby měřítko sedělo, pokud nesedí jen o 2%, tak to znamená, že takové kalhoty můžete mít o cca 2cm delší nebo kratší a to už se pozná. Proto mu věnujte pozornost.

Měřítko je zobrazeno na obou stranách stránky (vpravo a nahoře) a vypadá jako běžné pravítko. Výhoda je, že při slepování ho odstřihnete a neplete se se střihem. Další výhodou je, že je dlouhé, tím odhalíte i malé nepřesnosti v měřítku. Na malých několikacentimetrových čtverečkách poznáte jen veliké odchylky.

Pokud jste ještě nikdy náš tisk netiskli, je fajn si vytisknout jen jednu stránku (se střihem, tj, např. stránku číslo 3) a ověřit si měřítko. Je škoda vytisknout 30 stránek a pak zjistit, že měřítko nesedí a musíte tisknout znovu.

Na testovacím tisku si změříte měřítko na obou stranách stránky - nahoře a vpravo. Mělo by sedět přesně.
Pokud nesedí, pokračujete dál podle návodu.

Soubor otevřete v Acrobat Readeru - nejběžnější program na tisk PDF souborů.

V nabídce najdete "Tisknout..." a kliknete.
V části "Velikosti a zpracování stránek" zvolíte "Vlastní měřítko: 100%" a kliknete na "Tisk". V tomhle případě tisknu celý střih. Pokud chcete tisknout jen testovací stránku, zvolte "Tisknutelné stránky - Stránky: 3".


Teď by měřítko stránky mělo být v pořádku, tenhle postup vyřeší 95% případů, ale vyjímečně se stane, že tiskárna a její ovladače nespolupracují, a v tuhle chvíli i s nastavenými 100% měřítko nesedí, pak postupujte podle návodu dále.

Pokud se nám stane, že po nastavení měřítka na 100% se nám stránka vytiskne takhle nebo podobně, stále máme řešení. Tady v tom případě se nám stránka vytiskla tak, že 20cm na papíře odpovídá 19cm ve skutečnosti. Tj. střih je menší, než má být.
Spočítáme si o kolik ho musíme zvětšit, aby seděl. Nové měřítko= "centimetry na papíře" / "odpovídající cm ve skutečnosti" * 100 . V našem případě je nové měřítko = 20/19*100 = 105%. Pokud byl střih menší, než měl být, vyjde nám číslo větší než 100, pokud se střih vytisknul větší, vyjde nám číslo menší než 100.
Nastavíme si nový tisk s měřítkem vlastním a nastavíme 105%.
Pokud jsme měřili a počítali správně, tak po tomto tisknu bude měřítko sedět.
Tento web používá cookies. Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jeho používáním.
Více informací.