Jak si ušít plavky Karin

#plavky #jednodílné #návod #
Můžete použít u následujících střihů:
Lucie Karin
Toto je přehledný fotonávod na plavky Karin.
Odkaz na video návod naleznete přímo u střihu na plavky.
K plavkám můžete ušít i sukýnku za pomoci střihu Lucie.
Začněme volbou velikosti: v záložce VELIKOSTI zkuste vyhledat vaší velikost, pokud se nenajdete, nastavíme si střih na míru.
Například : obvod hrudníku mám 99cm, v tabulce je nejblíž 98cm - vel 42. Obvod boků u této velikosti je 106cm, já mám ale jen 100cm, nastavím si střih na míru.
Kliknu na Zobraz střih
Zde si na táhlu navolím můj obvod hrudníku a kliknu na "zobrazit střih" Pojďte si projít každý bod nastavení! Zkuste kliknout na malé otazníčky vpravo od parametru a ukáže se Vám, co si pod tím představit
Stránka kterou vidíte je rozložena na 3 části:
•Obrázek jednotlivých dílů
•Tabulka ve které můžete měnit parametry střihu
•A rozměrová tabulka všech parametrů střihu, i těch, co se přímo měnit nedají
DŮLEŽITÉ! ROZMĚROVÁ TABULKA SE PŘEPÍŠE AŽ PO ODKLINUTÍ TLAČÍTKA "ZMĚŇ PARAMETRY" TOTO TLAČÍTKO VÁS NEODNESE NA JINOU STRÁNKU NEBO K DALŠÍMU KROKU, POUZE VÁM ZAKTUALIZUJE ROZMĚROVOU TABULKU.
Jak se Vám líbí všechny možnosti? Jde z toho hlava kolem?
Troufám si tvrdit, že Výška zadního díluje pro naše plavky ten nejdůležitější rozměr. Materiál se kterým pracujeme má mnoho podob, lycra, plavkovina. může pružit do výšky a nemusí. Při šití 1.plavek jsem tento rozměr zcela netrefila, a ačkoliv jsou plavky nositelné, u druhých jsem si toto číslo prodloužila o 3cm. (To na 2. fotce ukazuji prsty, kde je šev, a kde ho chci mít)
Pokud zvýšíte nebo snížíte Výška zadního díluautomaticky se upraví i délka předního dílu. Upravuje se tím výška spodní části plavek, vpředu i vzadu. Pojďte to zkusit: nastavte výšku zadního dílu o 2cm víc, klikněte na Změň parametrya v tabulce se podívejte že se změní i parametr Délka předního dílu od mezinoží.
Pokud máte plavky, které vám sedí, lze si to u nich porovnat, viz 1. fotka
Co s tím tedy teď? Ačkoliv jsem Vás možná vystrašila, jedná se především o upozornění, o kterém víte vždy: nikdo nejsme stejný, nikdo nemáme stejné míry, stejně dlouhý trup a stejně vysoko prsa. Náš střih je perfektně vyzkoušen ve velikosti 38, 42 i 46. Tento bod je sice zákeřný, ale vy si ho můžete nastavit na míru, třeba díky tomu, že máte podobně pružné plavky nebo délku změříte na těle nebo odšijete zkušební kus jako já, nebo si plavky před došitím vyzkoušíte a šev zkrátíte či všijete proužek navíc.
PRVNÍ PLAVKY JSOU JAKO 1.PALIČINKA, VĚTŠINOU TO VYJDE, ALE OBČAS SI JÍ SNÍTE SAMA U SPORÁKU :-)

Zpět tedy na původní hodnotu výšky zadního dílu. Pokud jste se mnou zkoušely prodlužovat.
Změňte hodnotu pokud:
• máte plavky na porovnání (obr.3, str.5)
• změříte na těle (podle obr. 2, str.5)
Druhý parametr se měří dobře, výška podprsenky uprostřed, já dala 15cm, ale zde je to na vás, nebo zůstat u běžného střihu
Šířka plavek nad výkrojem se dá rozkliknout a přesněji se podívat na velikost.
Osobně ač mám boky o fous menší než má 42 mít, nijak jsem s tímto nehýbala a doporučuji to především v případě, že máte boky větší, než udává tabulka, aby vás to neškrtilo. Nastavte si tedy váš obvod boků. Pokud máte běžnou plavkovinu, přídavek na volnost bych neměnila.
Délku ramínka pod prso vám radím volit delší, vždy to můžete ustřihnout ale špatně se napojuje. Změřte si kolik cm máte od spodní hrany podprsenky až po obratel a přidejte pár cm navíc
Šířka ramínka je na vás a ovlivňuje pak zvolené zapínání, to se prodává široké 12 až 20mm a pak po 0.5cm (2,5cm, 3cm, ...). Čím větší velikost, tím je vhodnější širší ramínko, kvůli pohodlí, nese větší objem.

Přední díl s ramínky je "neskladný" na polohování na látku. Pokud uvažujete o předělání plavek místo zapínání za krkem, na křížení na lopatkách a přišití k zadní části plavek, střihněte si dlouhé ramínka zvlášť a přišijte je, jinak Vás to bude stát veliké prostřihy.
V rozměrovém rámečku je i spočítáno, kolik je třeba gumy. POZOR! Pruženku před šitím 3x pořádně natáhněte po celé délce

Nakonec stačí kliknout na "ulož konfiguraci" nebo "koupit" (pokud střih ještě nemáte) a nadepsat si soubor, aby se vám pak třeba při dalším nastavení střihy nepletly. Název budete mít na všech dílech.
Ke svým konfiguracím se dostanete buď v horní liště po přihlášení, záložka "moje střihy" nebo přímo u výrobku plavky Karin v záložce "moje"
Plavky se vyplatí tisknout VEDLE SEBE, to je druhý sloupek. KOMPAKT je něco jako Burda, ale barevně odlišené, po slepení střihu si na střihový papír musíte vytáhnout jednotlivé díly, používám to ráda třeba u Mariky, nebo u legín, kde si pak zvlášť vytáhnu sukni. Po rozkliknutí šedého rámečku "další nastavení" si můžete volit i přídavky na švy apod. (U "vlastní") Taky si střih můžete vytisknout na A0, nebo pro fajnovky máme projektor a pro ty z Vás, co nevědí, co víc chtít, je tu poslední možnost: Vlastní nastavení.
Po tom, co střih vylezl z tiskárny si překontrolujeme měřítko a hůrá na slepení střihů. Irča používá lepidlo a o slepení střihu má na YT video, koukněte. Já raději izolepu. Výhodou našich střihů je, že každý díl má svou barvu a tak je práce vážně snadná. Zvlášt jsem si vykopírovala klínek, který se stříhá z podšívky. Na druhé fotce je vidět rozdíl mezi první a druhou verzí mého střihu . Je vždy lepší si úpravu udělat online v programu než v ruce, program vám srovná všechny délky a posune i značky, vše tedy perfektně navazuje.
Na střihu jsou 2 velikosti švových záložek: na sešití švů 7mm a na místa, kde bude pruženka 9mm (8mm šíře pruženky, 1mm na ohnutí) Výběr látek je stejně důležitý jako výběr jehli do stroje. Na tento projekt si dejte novou stretch jehlu.
Každá látka má rub (spodní strana) a líc (vrchní, potištěná strana) a pak má délku =osnova (osnovu značí na střihu dlouhá šipka nebo čerchovaná čara) a šířku (útek) Délka látky jde s délkou našeho těla, poznáte ji dle sloupků (sloupek a řádek jsou termíny pro pleteniny a plavkovina je pletenina) tedy sloupky půjdou s délkou těla a řádky (útek) s šířkou. Do šířky látka většinou více pruží. Proto může být střih menší, než naše postava a na těle se pak napne.

Přední díly a zadní vrchní díl jsou na přeložku látky, látku tedy rovně přehněte, můžete si i metrem ověřit, že kraj látky je vždy například 40cm od ohybu. Neohybejte látku na polovinu, zbyly by vám velké prostřihy, ohněte jen aby se dobře vešel díl. Je nutné dodržet osnovu a útek a díly neotočit.
Díly tedy stříhám dvojitě nebo na přehyb. Pokud díl není na přehyb, dávám jeho šipku rovnoběžně s krajem látky, aby šipka šla po sloupku. U plavkoviny mohu díly přichytit kolíčky nebo volím velice tenké špandlíky, které nebudou tahat očka.
Drobné nástřihy, max 3mm, udělejte na místech označených značkou a na ohybech, kde je značím kolečkem
Podšívka
Na vrchním díle je u ramínka značka, kde končí podšívka, není nutné díl znovu kopírovat na papír, stačí ohnout. Na spodním předním díle je opět linka a tento díl jsem si obkreslila (má stejné záložky) Oba díly na ohyb vystřihnu z podšívky (ideální je ta plavková, ale lze použít i bambus, jen pozor prodlouží se doba schnutí)
Prsní výběr
Mám lety prověřený postup, při kterém snad nelze udělat chybu:
• Výběr si nůžkami na papír na střihu nastřihnu jen z jedné strany (kdybych ho vystřihla celý hrozí, že ho příště vystřihnu celý z látky)
•hezky v hraně papír ohnu a střih položím na rub látky (u mé podšívky je to fuk) (obr 2)
•Pokud zrovna nemám bílou halenku zakreslím výběr měkkou tužkou. Pokud je látka černá, nasliním si křídu a zakreslím křídou.
Různé mizící fixy a barevné křídy se mi neosvědčily
• naprosto zásadní je udělat na špičce výběru rovnou linku (obr 3)
Pokud mám nachystáno, ohnu výběr na polovinu, díky rovné lince přesně vím, kde výběr končí, jinak hrozí, že konec výběru podle zmizlé čary určím jinde. Špendlíkem si výběr po lince prošpendlím a otočením na druhou stranu zkontroluji, zda jsem trefila výběr i ze spoda. Provedu u všech výběrů
Aby mi stroj na začátku neschroupl látku dovnitř, budu postupovat takto:
• vložím novou stretch jehlu, výběr mohu šít rovným stehem
• nitě si nechám delší protáhnu je obě POD patkou dozadu
• začnu šít vždy od kraje látky ke špičce
• začnu asi 0.5 až 1cm od kraje látky už na výběru a zmáčknu rovnou nebo po 1.stehu zpátečku
• konce nití si pevně držím a při zpátečce za ně mohu i zatáhnout abych pomohla zoubkům stroje s podáním
• Ve chvíli, kdy dojedu na kraj látky pustím zpětný chod a jedu dopředu, teď už by zoubky neměly látku vcucnout dovnitř

• dojedu až k mé rovné lince (hele jak se hodí!) a bez zapošití z látky vyjedu, nechám delší nitky, ty rozmotám a udělám uzlík, nitky odstřihnu
Z předchozího dílu máme odšité prsní výběry, vezmeme spodní přední díl. Podprsenkové díly na sebe položíme líc na líc tak,že podšívka je dole. (výběry koukají do stolu a na nás) mezi tyto dva díly vsuneme spodní přední díl tak, aby líc spodního dílu byl lícem k vrchní podprsence, viz fotky
Chytnete na sebe všechny 3 nástřihy, které určují středy dílů, dále si pečlivě srovnáte výběry, proti sobě a s nástřihem a sklopíte vrchní látku k boku a podšívku do středu. Vše pečlivě přišpendlit. Šev sešijeme pružným stehem nebo na overlocku
Výsledek vypadá takto, jdeme na zadní díly.
Přiložím lícem na líc zadní střed(nesplést s bokem) a sešiji na overlocku či pružným stehem Do středu švu (zad) přiložím nástřih středu zadního vrchního dílu. Od středu na obě strany díl našpendlím s tím, že je v pořádku, že špička v kraji přesahuje, viz obrázek 1,strana6.
Pokud budete po šití mít pocit, že se látka hodně kroutí, lze ji na nízký stupeň opatrně přežehlit, teplotu žehličky vždy vyzkoušejte na odstřižku. Šev směřuje do vrchního dílu
Přední a zadní díl položím lícem na líc v mezinoží. Na rubovou stranu zadního dílu přiložím nástřihem klínku na šev zadního dílu klínek. Všechny 3 vrstvy sešpendlím a sešiji. Opět je v pořádku, že špičky přesahují.
Klínek ohnu do předního dílu, tím mám schovaný šev. Klínek se bude uchycovat až gumičkou, momentálně mě tedy nezajímá
Sešijeme boční švy, špičky švové záložky přesahují, jako minule, je to v pořádku. Šev na zadním díle by měl v boku přesně navázat na šev podprsenky. V boku na sebe pasují nástřihy, od nich špendlím
Plavky jsou sešité, je dobré je teď vyzkoušet a případně opravit šířku nebo podprsenku Pečlivě si podšívku přišpendlím k hlavní látce u rozkroku budu s gumičkou začínat v půlce klínku, abych napojení gumičky měla co nejvíc skryté.
Guma nám při šití lícuje s krajem látky, gumu neořezáváme a vůbec ji nenapínáme. Pokud nešiji na overlocku, přišívám gumu pružným stehem nebo třeba cikcakem. U konce gumu odstřihnu aby se těsně dotýkala začátku a kousek znovu přejedu overlockem
Gumu přišiji kolem spodních okrajů, nahoře postupuji od kraje ramínka přes zadní (nebo přední výstřih) opět ke kraji ramínka
Nyní nás čeká ohnutí do rubu a přišití 3krokým cikcakem. Jeho šířku a délku si odzkouším na vzorku. (Doporučuji si vytvořit vzorek i s pruženkou a nebo alespoň použít dvojitý materiál.) Při šití cikcakem opět začínám v mezinoží aby spoj nebyl například na boku
Na ramínka nasunu zapínání a zajistím spínacím špendlíkem, pak si plavky vyzkouším a doupravím výšku (utažení) ramínek
Plavky si srovnejte boky na sebe a porovnejte, zda máte stejně dlouhá ramínka. Irča říká, že se jí ramínko nepovedlo přišít dokonale a tak jej šila v ruce. Opět si to můžete nanečisto zkusit. Já si nastavila klasický cikcak a ramínko začala šít v místě kam ukazuje šipka (obr. 2), asi 0,5cm od kraje, udělala 2 stehy a zacouvala na začátek, tím zajistím, aby se mi pod patkou nehrnula vrchní vrstva. Pak jsem dojela na konec, zapošila a až po přišití jsem těsně za švem přebytek ramínka ustřihla.
Další variantou je pouze ramínka sešít bez zapínání. Nebo si ramínka prodloužit a křížem je přišít k zadnímu dílu (příští návod)
Tento web používá cookies. Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jeho používáním.
Více informací.